Zwammen gekweekt in ‘t Stad

/ CSA-boerderij Pad en Stoel

Gek op lokale en duurzame voeding? Ik ben Joachim Sohie, bio-landbouwer in spé. Met mijn CSA-boerderij Pad en Stoel kweek en verkoop ik paddenstoelen en zwammen in Antwerpen. Met jullie hulp kunnen we samen genieten van een duurzame landbouwactiviteit, midden in de stad!

Pad en Stoel is hét antwoord op de stijgende vraag naar lokaal en biologisch geteelde zwammen en paddenstoelen. Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste manier van eten. Ze gaan voor een vegetarisch of vleesarm dieet en biologische groenten. Voor die positieve invloed op ons lichaam én op de planeet, biedt Pad en Stoel het beste alternatief.

Waarom paddenstoelen?
Het grote voordeel van zwammen en paddenstoelen is dat er geen grond nodig is om ze te kweken. De teelt kan dus gewoon in leegstaande kelders in de stad worden opgezet. Zo kan een zeer beperkte oppervlakte toch een grote opbrengst opleveren die vele gezinnen kan voeden.

Hoe doe ik dat?

Pad en Stoel wil met professionele duurzame stadslandbouw voedsel voortbrengen voor de bewoners van de stad, in de stad. Ik start met substraat- en stammenteelt van biologische paddenstoelen. De kwekerij wordt opgebouwd in een garage van 100m² in Deurne, en is het perfecte voorbeeld van circulaire economie. Als grondstof gebruik ik reststromen uit de industrie, landbouw en horeca zoals houtzaagsel, koffiedik en stro. Deze worden na gebruik gecomposteerd en hergebruikt voor de teelt van groenten, bloemen en fruit.

Voor de afzet verkoopt Pad en Stoel via het CSA-model. Dat staat voor Community Supported Agriculture en bestaat uit 3 principes:

 • Ecologisch: Omdat de landbouw steeds kleinschalig, intensief en lokaal is, draag je met je steun zorg voor het milieu. Zowel de manier van telen als de distributie gebeuren op een ecologisch verantwoorde manier.
 • Economisch: Je betaalt vooraf een jaarbijdrage aan de landbouwer, dat de productiekosten dekt en de landbouwer verzekert van een degelijk loon.
 • Sociaal: Je ontwikkelt een persoonlijke band met mij, de landbouwer, en hebt inzage in de bedrijfsvoering, productie en boekhouding van Pad en Stoel.

Hoe kan jij helpen?

Klanten die een oogstaandeel kopen bij Pad en Stoel, kiezen voor een 2-wekelijks pakket. Je kan per half jaar betalen. Je krijgt per pakket 3 verschillende soorten zwammen en paddenstoelen die worden afgewisseld. Maar er zijn nog andere leuke opties!

PROEVERTJES

 • €15 - ‘De Kweekkit’: ga zelf aan de slag en kweek zwammen op koffiedik
 • €25 - 2x ‘Het Kweekpakket’: waarvan 1x oesterzwammen en 1x shiitake.
 • €40 - ‘Den Eiken Stam’: stam van 1m lang, geënt met shiitake broed en ready to fruit. Gaat 4 tot 6 jaar mee en geeft gemiddeld 3 vluchten per jaar.

ABONNEMENT

 • €64 - Small: 2-wekelijks 300 gram van afwisselend 3 soorten paddenstoelen en dat voor 6 maanden. 
 • €127 - Medium: 2-wekelijks  600 gram van afwisselend 3 soorten paddenstoelen en dat voor 6 maanden.
 • €255 - Large: 2-wekelijks 1.200 gram van afwisselend 3 soorten paddenstoelen en dat voor 6 maanden.

SPECIALLEKES

 • €100 - SPECIALLEKE: VIP-diner verzorgd door Native.bio op bedankingsfeest
 • €600 - PROEVERTJE: ‘De Kweektent’: tent van 60 x 60 x 120 cm met technisch materiaal om zelf op microschaal te kweken.
 • €1.000 - SPECIALLEKE: Workshop oesterzwammen kweken op afval voor 20 personen. Deelnemers krijgen een 3-delige kweekset mee om tijdens en na de workshop aan de slag te gaan.
 • Horeca-aandeel: Een saldo wordt op voorhand betaald aan een voordelig tarief, contacteer ons (padenstoel@gmail.com) met uw noden. 

Je kan je keuze ophalen op ons bedankingsfeest op 17 juni vanaf 12 uur op boerderij onslogischvoedsel. Kom samen met ons genieten van een heerlijke dag! Je vindt ons op Peerdsdonkendreef 33, 2221 Booischot.

Indien je er niet bij kan zijn, zijn er natuurlijk andere manieren. De abonnementen gaan van start in september. De afhaalpunten worden voorzien in alle Antwerpse districten en zullen tijdens de campagne worden voorgesteld. 
 
Heb je nog vragen? Stel ze me gerust via padenstoel@gmail.com of 0488/22.33.72.

https://www.facebook.com/PadEnStoel