Vogels in nesten

/ Falcoflight

Owner

/ Falcoflight

Ik ben Wannes Dermout van Falcoflight. Mijn drone service richt ik vooral naar natuur- en milieuorganisaties. Luchtfotografie en -videografie, wetenschappelijk onderzoek en binnenkort toepassingen met warmtebeeld.

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 31/01/2020

Akker- en weidevogels hebben het hard te verduren en staan op het punt te verdwijnen. Hoog tijd om de dieren meer overlevingskansen te bieden, ze te beschermen en beleidsmakers de nodige informatie te bieden om concrete stappen te zetten. Falcoflight zal hiervoor een drone met warmtebeeldcamera inzetten.

Door intensieve landbouw vinden akker- en weidevogels (kievit, grutto, kiekendief, veldleeuwerik, wulp, patrijs, …) nog weinig geschikte broedplaatsen. Veel nesten worden nooit uitgebroed omdat ze vernietigd worden door landbouwvoertuigen, of ze vallen ten prooi aan predatoren. De achteruitgang van hun populaties is alarmerend, hun rol in ons ecosysteem is echter van cruciaal belang.

Door het gebruik van een drone met warmtebeeldcamera

 • kunnen nesten snel en makkelijk gelokaliseerd worden in het landschap,
 • kunnen nesten en vogels  beschermd en opgevolgd worden,
 • kunnen verzamelde gegevens bijdragen aan een overkoepelend biodivers natuur- en landbouwbeleid,
 • ‘Vogels in nesten’ draagt op deze manier bij aan de cohesie tussen natuur - landbouw en mens.

Buiten het broedseizoen zal het toestel ingezet worden voor de bestrijding van aziatische hoornaar, wildbeheer en redden van reekalveren.

Voor de opstart van ‘Vogels in nesten’ is 25000 € nodig. Een deel (12500 €) wil Falcoflight ophalen met uw steun. Het opgehaald bedrag gaat naar de aankoop van materiaal: een drone, warmtebeeldcamera, software voor data analyse en een opleiding thermografie.

Falcoflight is hiervoor op zoek naar burgers, ondernemingen, organisaties,… die in ruil voor een reward een gift willen doen of aan zo veel mogelijk mensen over dit project willen vertellen:

 • 10 € Een grote dankjewel, uw bijdrage zal het gefladder van akker- en weidevogels doen heropleven. U zal uitgenodigd worden op het eerste TAKE-OFF event, we gaan op zoek naar nestlocaties met de drone.
 • 35 € Een set zoekkaarten van akker- en weidevogels en een downloadlink van hun zang  OF een set van 5 unieke postkaarten met adembenemende foto’s van België vanuit de lucht. U zal uitgenodigd worden op het eerste TAKE-OFF event, we gaan op zoek naar nestlocaties met de drone.
 • 70 € Een set zoekkaarten van akker- en weidevogels en een downloadlink van hun zang en een boekje over akkervogels OF de zoekkaarten en de downloadlink en een unieke verjaardagskalender met adembenemende foto’s van België vanuit de lucht. U zal uitgenodigd worden op het eerste TAKE-OFF event, we gaan op zoek naar nestlocaties met de drone.
 • 100 € Een set zoekkaarten van akker – en weidevogels en een downloadlink van hun zang  EN een fotoboek (www.falcoflight.be/photos) met adembenemende foto’s van Belgische natuur vanuit de lucht.
 • 350 € Een keuze uit een print van een luchtfoto als wanddecoratie (www.falcoflight.be/photos) op metaal (60x40) of groter formaat op fotopapier OF een reeks luchtfoto's met een drone van jouw eigendom, bedrijf of project.(*)
 • 700 € Een professionele dronevideo (2 min) van jouw eigendom, bedrijf of project (*) OF een groepsaankoop voor een nestdetectie bij jou in de buurt.
 • 1500 € We bedenken samen een aangepaste reward voor jouw organisatie of bedrijf (een abonnement, fotowall, dronevideo, cursus, enz …)(*)

 (*) persoonlijk te bespreken, onder voorwaarden van de dronewetgeving

Voel je het kriebelen om actief nesten van akker- en weidevogels te beschermen? Dan kan je je als vrijwilliger melden en ga mee op pad.

Ik daag u uit: Ga op zoek naar een kievit en kijk eens naar zijn baltsvlucht in de lucht. Zeg nu zelf, hoe naakt zal het landschap er uitzien zonder deze luchtacrobaat?

Meer info

http://www.falcoflight.be/vogels-in-nesten

 

www.facebook.com/Falcoflight-421223338402759/