Uitleendienst voor gereedschappen

/ De Werkbank

1 growfunders willen graag vrijwilliger zijn van dit project!

Owner

/ De Werkbank

Wij zijn Evelien, Sabrina, Jan, Dieter, Christophe en Tom van vzw De Werkbank. Met positief enthousiasme zetten wij vrijwillig onze schouders onder dit duurzaam initiatief omdat we geloven in de kracht en slaagkansen van dit deelsysteem. De Werkbank is gegroeid vanuit Opwijk 2040, een burgerinitiatief en lokale denk- en doetank over duurzaamheid die concrete acties onderneemt om samen kleine dingen te veranderen.

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 30/06/2018

De Werkbank is een uitleendienst voor kwaliteitsvolle gereedschappen om te klussen, verbouwen of tuinieren die je maar beperkt nodig hebt en daardoor te duur zijn om aan te kopen. Onze uitleendienst werkt zoals een bibliotheek: voor een bescheiden jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage krijg je onbeperkt toegang tot ons assortiment.

Hoeveel dure toestellen worden er vandaag aangekocht voor beperkt gebruik en liggen daarna jaren in een garage of tuinhok? Of laat u zich wel eens verleiden om een ‘goedkoop’ toestel aan te kopen dat te snel stuk gaat en niet meer te herstellen valt? Dat kan anders!

De Werkbank is een uitleendienst voor gereedschappen die slechts beperkt of tijdelijk worden gebruikt en daardoor voor veel mensen een (te) dure aankoop zijn. Denk daarbij aan een boormachine, cirkelzaag, bladblazer, kettingzaag, drilboor …Onze uitleendienst werkt zoals een bibliotheek: in ruil voor een beperkte jaarlijks lidmaatschapsbijdrage van 40 euro krijg je onbeperkte toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, (ver)bouwen of tuinieren. Alle toestellen zijn eigendom van De Werkbank.

De Werkbank is een non-profit initiatief dat volledig draait op de inzet van vrijwilligers. Zij zorgen voor het beheer en voor het onderhoud en toelichting bij het gebruik van de werktuigen aan ontleners.

Doel is overconsumptie (in omloop brengen van goedkope wegwerptoestellen) beperken via lokale deeleconomie. Zo dragen we bij aan een efficiënt gebruik van grondstoffen en een duurzamere maatschappij. De uitleendienst wil particulieren en non-profit verenigingen uit Opwijk en de directe omgeving daarom op een goedkope manier toegang geven tot kwalitatieve gereedschappen.

Daarnaast wil De Werkbank workshops organiseren om mensen te leren hoe zij zelf kleine renovaties en reparaties kunnen uitvoeren. Daarvoor werken we samen met andere organisaties en/of bedrijven. Met deze workshops versterken we het gemeenschapsgevoel en de zelfredzaamheid van de gebruikers.

De leden worden betrokken door hen een stem te geven in de samenstelling van het assortiment en in het aanbod aan workshops.

4 bestaansredenen voor De Werkbank:

  1. Goed voor het milieu: duurzame materialen en efficiënt gebruik van grondstoffen, via lokale deeleconomie vermijden we dat goedkope wegwerptoestellen die niet herstelbaar zijn het milieu belasten.
  2. Spaar geld: deel toestellen en bespaar een smak geld aan toestellen die je anders moet kopen of huren.
  3. Leer bij: leer hoe je het materiaal moet gebruiken en wat je ermee kan doen via interessante workshops van De Werkbank.
  4. Versterk de gemeenschap: ontmoet, deel vaardigheden en tips, bouw aan een duurzaam Opwijk.

Waarom De Werkbank steunen?

Voor de aankoop en het onderhoud van onze kwaliteitsvolle gereedschappen en om onze werkingskosten te financieren (communicatie, administratie, locatie …) doen we een beroep op uw steun. Dankzij uw bijdrage kunnen we binnenkort echt van start in september 2018.

 

Voor verenigingen en bedrijven zijn er speciale pakketten, contacteer ons als je wil steunen!

www.facebook.com/DeWerkbankOpwijk/
www.opwijk2040.be