Repair Café de Flémalle

/ Perspectives ASBL

Je kunt dit project steunen vanaf 20/08/2020

In een industriegemeente creëren we een maandelijks ontmoetingsmoment, met gratis reparatieworkshops, tips en een thematische give box. Dat alles in een gemoedelijke sfeer, samen met vrijwilligers, verenigingen en werkzoekenden die een opleiding volgen bij Perspectives.

Waarom?

De Repair cafés zijn plaatsen waar mensen kunnen samenkomen om elkaar te ontmoeten, te babbelen en samen te leren herstellen, naaien, hergebruiken, maken enz. Op die manier worden banden gesmeed, gaat men naar huis met een gerepareerd product en dalen de uitgaven en de verspilling.

Vier verenigingen slaan de handen in elkaar om een nieuw repair café te creëren in Flémalle, een gemeente met een rijk industrieel verleden: Perspectives, het ALEM, het Centre culturel en Les Initiatives citoyennes.

De vzw Perspectives organiseert opleidingen voor werkzoekenden. De groep Maintenance informatique repareert alle binnengebrachte computers en printers. Het project vormt voor hen een leerschool op het vlak van klantencontacten.

In de praktijk

Vanaf maart 2020, afwisselend op twee locaties en tijdstippen (maar met dezelfde sfeer), één keer per maand:

- De E-pôle groepeert sinds een jaar alle spelers op het vlak van tewerkstelling, in het centrum: op woensdag.

- Het Centre culturel, in de volkswijk Les Trixhes: op vrijdag.

Daarnaast is er een give box en worden er seizoensworkshops georganiseerd: tuinieren in de lente, ecologische verpakkingen voor de feesten, naaien, fietsherstelling, koken enz.

De behoefte

We kunnen hulp gebruiken om onze bedreven handen te laten focussen op de essentie: reparaties en het verstrekken van tips en advies aan de burgers. De financiële middelen gaan naar gereedschapskisten en een tweedehandskoelkast voor de taarten die in onze workshops worden gemaakt.

We need YOU ! 

Dankzij de steun van Growfunders zal het project een succes worden:

- omdat het de financiering mogelijk maakt van diverse gereedschapskisten, elektrische accessoires en een grote tweedehandskoelkast. Deze zaken kunnen we goed gebruiken voor de vrijwilligers en de deelnemers die juwelen, 

speelgoed, kledij, broodroosters, fietsen of computers willen laten repareren.

- omdat het heel actueel en participatief is: de vrijwilligers staan centraal, de vaardigheden van personen die een opleiding volgen, worden versterkt en benut, en de bevolking leert over het belang van hergebruik en de strijd tegen verspilling en geplande veroudering.

Attenties: persoonlijke dankjewel, solidaire koffie en snack, maaltijd op de barbecue van het feest voor de buren, stagiaires en vrijwilligers, gepersonaliseerde T-shirt, opgeknapte computer enz.

 

repaircafeflemalle