Steun het proces van solidariteit!

/ Solidarity is not a crime

Dit project is beëndigd op 07/01/2019

Migranten en burgers worden vervolgd vanwege zogezegde mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Steun hen om de kosten van deze vervolgingen te dragen, steun het solidariteitsproces. Solidariteit, generositeit en empathie zijn universele waarden die nooit bestraft mogen worden met gevangenisstraffen!

Het "solidariteitsproces" heeft betrekking op elf personen die vervolgd worden vanwege zogezegde mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Onder de verdachten zijn migranten en burgers die hen onderdak boden.

Onder de "verdachten" bevinden zich:

 • Walid, een Tunesiër die al 17 jaar legaal in België is gevestigd, werd 8 maanden in preventieve hechtenis gehouden. Hij wordt vervolgd voor het onderbrengen van een jonge dakloze die illegaal in België verblijft.

 • Anouk, hoofd van een tijdschrift, en Myriam, een journalist, ontvingen verschillende migranten in hun huizen.

 • Zakia, een Belgisch-Marokkaans maatschappelijk werkster, werd ook twee maanden in preventieve hechtenis gehouden.

 • Mustapha, Mahmoud, Hassan, Alaa Mohamed, Hussein, Abdulrahman, Youssef zijn ook aangeklaagde migranten. Onder hen hebben sommigen dertien maanden preventieve detentie gedaan!

  

Dit proces verzwakt de economische en sociale situatie van de verschillende verdachten (verlies van sociale en huisvestingsrechten, kosten van juridische procedures, ...); wij willen hen financieel ondersteunen om de kosten van deze opsluitingen en processen te dekken.

Het bedrag van 15.000 euro wordt evenredig verdeeld over de verschillende beschuldigden. 

Hier zijn enkele kosten van deze rechtszaak:

 • Na de preventieve hechtenis verloor een persoon zijn huis, al zijn bezittingen, en moest hij alle procedures opnieuw uitvoeren om zijn rechten op het wederzijdse recht te herstellen.
 • Sommige van de beklaagden hebben prodeo-advocaten, maar anderen hebben aanzienlijke juridische kosten. Een van de mensen heeft al 9.500 € moeten betalen ...
 • Een essentiële vertaling voor de zaak moest door de beklaagden worden behandeld: 900 €.
 • Sommige beschuldigden boden onderdak aan andere beschuldigden, wat gepaard gaat met kosten voor eten enz.

 

Steun solidariteit en gerechtigheid, op het niveau van uw middelen, en wij zullen u er dankbaar voor zijn:

 • 10€ Dankbetuiging op het platform + uitnodiging op de solidariteitsavond 
 • 25€ Dankbetuiging + uitnodiging voor 2 personen
 • 50€ Dankbetuiging + uitnodiging voor 2 personen + 2 drankjes
 • 100 € Dankbetuiging + uitnodiging voor 4 personen + 4 drankjes + 4 TSHIRT's 'Solidarityisnotacrime'
 • 250 € Dankbetuiging+ uitnodiging voor 4 personen + 4 drankjes + 4 drankjes + 4 TSHIRT's 'Solidarityisnotacrime' + 4 maaltijden.
 • 500 € een op maat gemaakte workshop / Training over migratievraagstukken (te definiëren) / Ontmoeting met een specialist op het gebied van migratievraagstukken aan wie u al uw vragen kunt stellen / Filmdebat / gebaardebat / gebaarde conferentie/ showtickets gegeven door United Stages.
 • 1000 € Contacteer ons en we vinden samen een unieke reward!

Naast uw financiële steun, nodigen we u uit op 12 december 2018, dag van het vonnis, zodat we samen onze solidariteit met de beschuldigden kunnen betuigen en onder burgers over de rechtszaak kunnen van gedachten wisselen.

Dit proces symboliseert de verschrikkelijke escalatie naar meer criminalisering van essentiële waarden. Gedurende een/twee jaar hebben burgers een solidariteitsbeweging gecreëerd om te reageren op federale mislukkingen. Vandaag probeert de politieke macht gerechtigheid te gebruiken om het aan te pakken. De ongelijke behandeling van de dossiers van de beschuldigden in dit proces toont de politieke manoeuvres aan waarvan zij het doel zijn.

Het is binnen dit ganse kader van onmenswaardigheid dat het Platform "Solidariteit is geen misdaad" werd opgericht. Het maakt deel uit van een beweging van algemene verontwaardiging en een bereidheid om zich collectief te mobiliseren om elke daad te weigeren die gericht is op het criminaliseren van de solidariteit onder burgers. Dit platform verbindt zich ertoe steun te verlenen aan alle personen, ongeacht hun oorsprong en/of administratieve situatie, die worden vervolgd voor daden van solidariteit en bescherming van fundamentele waarden. Sommige verdachten zitten nog steeds in hechtenis.

 

Met de steun van:

https://www.facebook.com/solidarityisnotacrime/
https://solidarityisnotacrime.org/
https://www.rtbf.be/auvio/detail_le-proces-des-hebergeurs-de-migrants?id=2400035 (7min)