SommoS

/ Moving people: BXL > PARIS

1 growfunders willen graag vrijwilliger zijn van dit project!

Owner

/ Moving people: BXL > PARIS

Sommos is een internationaal project in samenwerking met partners uit het werkveld en burgerinitiatieven. Voor de realisatie van het project werken we samen met organisaties uit Spanje, België en Frankrijk die expertise hebben in de ondersteuning en begeleiding van mensen op de vlucht en of actief zijn in het organiseren van sociaal geëngageerde artistieke projecten.

Contacteer projecthouder
Dit project is beëndigd op 15/04/2018

SommoS wil de stem van verbinding en solidariteit zijn in een wereld die op zoek is naar rechtvaardigheid. Wij streven naar een Europa waarin de focus ligt op een kwaliteitsvolle opvang van vluchtelingen en waarbij mensenrechten centraal staan.

Van Brussel tot Parijs: wij zetten letterlijk mensen in beweging voor een betere opvang voor mensen op de vlucht. Doe je mee?

SommoS is een internationale tegenbeweging van betrokken burgers, kunstenaars en muzikanten die niet aan de kant willen zitten en toekijken! Menselijk en realistisch tegelijk want wij geloven dat mensen wél solidair zijn met vluchtelingen en mensen zonder papieren. Sommos wil positieve getuigenissen en boodschappen brengen, en mensen verbinden.

Wat willen we juist doen?

We bouwen een mobiele structuur die we van Brussel tot Parijs te voet zullen duwen. De structuur moet de aandacht vestigen op mensen op de vlucht en solidariteit. Onderweg zullen we burgers aanmoedigen om aan de hand van kunst of geheel volgens eigen voorkeur een boodschap van solidariteit te brengen. We houden ook halt aan scholen om kinderen en jongeren kennis te laten maken met onze warme, artistieke boodschap!

Wanneer vindt onze tocht juist plaats?

We beginnen aan onze tocht in mei tijdens de Zinnekeparade in Brussel, waar het thema dit jaar ‘Illegaal’ is. Onze mobiele structuur zal deel uitmaken van een Zinnode, dit is een element uit de parade. Na de parade vertrekken we te voet richting Parijs om er op 9 juni deel te nemen aan een andere sociaal geëngageerde parade, Rêvons Rue. Onderweg stoppen we op historische plaatsen en vragen we aandacht voor mensenrechten en voor een humane opvang van vluchtelingen.

Op het einde van onze tocht zullen we een kunsttentoonstelling maken die onze ervaringen en beschouwingen in beeld brengt aan de hand van video’s en foto’s. De expo wordt feestelijk ingezet op 23 juni te Globe Aroma (Brussel) met concerten, gesprekken met de kunstenaars,... en zal gedurende één maand toegankelijk zijn voor het grote publiek.

 

Hoe kan jij ons steunen?

Sommos ziet het groot! Dat moet wel, want onze solidariteitstocht zal een maand duren. In de eerste plaats gaat een deel van de donaties rechtstreeks naar mensen op de vlucht via vzw Humain. Een ander deel gaat naar de bouw van de mobiele structuur, de kunstvoorstellingen tijdens onze tocht en een reserve voor deelnemers in nood tijdens de wandeltocht tussen Brussel en Parijs. Zonder jouw steun kunnen we niet vertrekken. Ben je maatschappelijk begaan en wil je deelnemen aan dit avontuur? Dat kan op verschillende manieren:

  • Door één van onze rewards aan te kopen en dit project te delen met vrienden en familie. We zoeken ook sponsors voor onze grotere rewards. Directe donatie: BE18 9730 8479 0865 met als mededeling "SommoS - je emailadres"

  • Door (geheel of gedeeltelijk)  mee te stappen tussen Brussel en Parijs. Laat je gegevens achter via de knop ‘ik stap mee’ en geef aan wanneer/waar dit het beste past voor jou. We nemen met je contact op voor meer info.

  • Ben je fotograaf, cineast, kunstenaar… en wil je mee helpen dit project in beeld te brengen of vorm te geven? Contacteer ons!

  • Onderweg zijn we op zoek naar slaapplaats, naar voeding, een warm onthaal, luisterende stemmen, leuke ontmoetingen en organisaties die onze boodschap willen aanhoren.

Partners van SommoS

  • Vzw Pinya-co: Jonas en Marta bouwen de mobiele structuur en nemen deel aan de Zinnekeparade. Daarna wandelen ze van Brussel tot Parijs.

  • Vzw Humain strijdt voor mensenrechten en biedt mensen op de vlucht concrete steun. 

  • De Zinnekeparade vindt plaats op 12 mei in Brussel en is het beginpunt van onze tocht.

  • La Fabrique des Impossibles uit Parijs: zij organiseren op 9 juni het evenement Rêvons Rue waar de tocht ook eindigt.

  • Jordi Oliver en Tati Finchi van het Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera verzorgen de tentoonstelling die in Globe Aroma te bezichtigen zal zijn vanaf 23 juni.

 

Volg ons op Facebook voor onze gedetailleerde route en evenementen.

Met steun van: